Lapsen edunvalvonta lastensuojelu- ja rikosprosessissa (2018)

Olen yksi teoksen kirjoittajista

Lapsi tarvitsee edunvalvojan sekä lastensuojelu- että rikosprosessiin, mikäli lapsen huoltajalla on asiaan nähden lojaliteettiristiriita. Tällöin lapsen kuunteleminen, kuuleminen ja hänen osallisuutensa vahvistaminen on tärkeää.

Lastensuojelun edunvalvoja edustaa ja valvoo lapsen etujen toteutumista lastensuojeluprosessissa. Rikosasiassa lapsen oikeudet toteutuvat parhaiten Tandem -mallissa, kun rikosasian edunvalvojaksi määrätään sosiaalialan koulutuksen ja kokemuksen omaava henkilö. Rikosasian edunvalvoja saa lapsen osalliseksi omassa rikosasiassaan toimiessaan yhteistyössä valitsemansa avustajan kanssa.

Lapsen oikeuksien toteutumiseksi tulee lapsen olla käsiteltävän asian keskiössä. Hän tarvitsee tukea ja tietoa, miten prosessi etenee. Tässä häntä pystyy lastensuojeluprosessissa parhaiten tukemaan lastensuojelun edunvalvoja ja rikosprosessissa rikosasian edunvalvoja Tandem -mallia hyödyntäen.

Voit tutustua meihin kirjoittajina ja aihepiirin kouluttajina myös edunvalvonta-aiheisilla sivuilla.

%d bloggaajaa tykkää tästä: